На срещата на върха на НАТО, която започва във вторник във

...
На срещата на върха на НАТО, която започва във вторник във
Коментари Харесай

Какви са очакванията от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

На срещата на върха на НАТО, която стартира във вторник във Вилнюс, не се чака обрисуване на явен път за кандидатурата на Украйна за присъединение към НАТО на фона на предпазливостта на Германия и Съединени американски щати, показва “Гардиън ”.

Украйна желае да получи изясненост по кое време и по какъв начин може да се причисли към алианса след края на войната с Русия, защото счита, че отбраната посредством участие в пакта е единственият метод да подсигурява сигурността си. Изглежда обаче, че вместо това ще ѝ бъде препоръчана по-тясна интеграция с НАТО.

В понеделник, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с премиера на Обединеното кралство Риши Сунак в Лондон, американски и английски представители подчертаха, че слагането на съответни условия пред Украйна е нереалистично поради несигурността на продължаващия спор.

В основата на НАТО е член 5 от Северноатлантическия контракт, който гласи, че всяка от страните в Алианса се съгласява с това, че въоръжено нахлуване против една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се смята за нахлуване против всички тях. Този член изисква в отбраната на нападнатата страна да се включат останалите страни от НАТО.

Западните медии показват забележителната отстъпка, направена към Украйна с премахването на формалните условия за сключване на проект за деяние за участие, чието реализиране е отнемало няколко години на други страни.

Очаква се окончателният текст на заключителната декларация от срещата на върха да съдържа деликатно конструирано изказване, целящо да отиде малко по-далеч от предходния ангажимент, стихотворец към Украйна през 2008 година, че страната може да стане член на пакта в неустановен предстоящ миг.

Пресата обръща внимание на оптимистичния звук на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който акцентира, че на срещата във Вилнюс ще бъде реализиран консенсус. " Всички съдружници са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса, и аз съм убеден, че на срещата на върха ще бъдат взети решения, които ще бъдат мощни и позитивни за Украйна ", сподели той на конференция, само че без да влиза в детайлности, което демонстрира отсъствието на единогласие измежду страните членки.

Очаква се членовете на НАТО да поемат и спомагателни задължения за двустранна военна помощ за Украйна. В този подтекст английската преса напомня, че през вчерашния ден Обединеното кралство разгласи, че е сключило контракт на стойност 190 млн. паунда с компанията BAE Systems за осемкратно увеличение на производството на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт, доста от които се чака да бъдат предоставени на украинската войска.

Друг значим миг, обвързван със срещата във Вилнюс, е изразеното от турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвързване на присъединението на Швеция към НАТО с присъединението на Турция към Европейския съюз. В свое изказване, направено на летището, преди да отпътува за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, турският президент съобщи: " Първо, дано да проправим пътя на Турция към Европейския съюз, а по-късно ще проправим пътя на Швеция, както направихме за Финландия ".

Заглавията по тематиката, в това число на “Вашингтон пост ” и " Ню Йорк таймс ", са, че Турция отдръпва опълчването си на участието на Швеция в НАТО. Всъщност обаче обвързването на поддръжката на Стокхолм с участието на Анкара в Европейски Съюз слага доста въпросителни.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че кандидатурата на Турция за участие в Европейски Съюз не е обвързвана с присъединението на Швеция към НАТО, откакто Реджеп Тайип Ердоган наподобява вкара ново затруднение, което Швеция би трябвало да преодолее, преди да се причисли към отбранителния съюз. Вашингтон също разграничи двата въпроса, както съобщи пред кореспонденти представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Турският президент съобщи пред кореспонденти в Истанбул: " Турция чака пред вратата на Европейски Съюз към този момент повече от 50 години и съвсем всички страни членки на НАТО към този момент са членки на Европейски Съюз. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР